Картинг Спорт и История

 

Картинг спортът или картингът е един от моторните спортове с четири-колесни превозни средства от тип "открити колела". Те обикновено се състезават по писти в по-малък мащаб спрямо автомобилните състезания. Картинг обикновено се възприема като трамплин към по-високите етажи на автомобилните моторни спортове.

 

Картовете варират в доста видове спрямо скоростта и други (известени като Superkarts) достигат даже скорост от над 260 километра в час. Картовете, които се отдават под наем на повечето писти за развлечение и са предназначени за широката общественост, могат да бъдат ограничени до скорости от не повече от 60 километра в час.

Състезателен

Картинг спорта е общоприет като най-евтината форма за състезание в моторните спортове на четири колела. Като дейност в свободно време, той може да се практикува от почти всекиго, така както и самите моторни спортове. Картинг спортът е един от лицензираните и одобрени от FIA (под името на CIK), позволяващ лицензирани състезания за всеки, на възраст по-голяма от 8 години.

 

Състезателни формати

Най-често срещаните състезателни формати са:

 

Спринт

Спринт състезанията се извършват на специални картинг писти, наподобяващи малки пътни участаци с леви и десни завои. Пистите варират с дължина от 400 метра до над 1600 метра дължина.

 

Форматът на спринт е поредица от краткотрайни маншове, нормално за малък брой обиколки, за да бъдат избрани финалистите. Във финалния манш се решава победителя от състезанието. Типичната продължителност на един манш не надвишава 15 минути като се изминават между 20 и 25 км. В този тип състезания скоростта и успешното изпреварване са от най-голяма важност. В повечето състезания се провеждат до три манша и окончателно финално състезание за определяне на крайните позиции.

 

Първенствата на ФИА, включително Световното първенство по картинг, се провеждат в този формат.

 

Издръжливост

Състезания за издръжливост се провеждат в продължителен период от време, като се започне от 30 минути до 24 часа или повече, за един или повече пилоти. Като цяло, постоянството, надеждността и добрата стратегия са от ключово значение, отколкото времето в една обиколка.

Наречени "Enduro" състезания в САЩ, повечето WKA & IKF събития обикновено са по 30 минути (Sprint ендуро) или 45 минути,като пилотите се състезават непрекъснато, без спирания в бокса. Ендуро състезанията се провеждат и също така на автомобилни писти в пълен размер, които са обикновено между 2 и 7 км. дължина.

 

 

Прочутото състезание 24-те часа на Льо Ман за автомобили има и 24 часови състезания за картинг, който се провеждат и на картинг пистата на Ален Прост в Льо Ман, Франция. Такова състезание се е състояло още през 1986 г. а в списъка с победители се включва и също така и четирикратният шампион на Индикар Себастиан Бурде (през 1996 г.).

Състезателните категории

Международната федерация CIK-FIA определя международните първенства в KF1, KF2, KF3, KZ1, KZ2 и Superkart. Те се считат за класовете по картинг на най-високо ниво, а също така се организират и в националните първенства по света. Световният шампионат се решава тук.

CIK-FIA категории:

Категории без скорости - KF1 (най-горното ниво), KF2, KF3, и KF4 (така наречените "основни" категории). Всички те използват същата база на водно охлаждани двигатели с дълъг живот. Двигателите са със 125 сс двутактови двигатели със стартер и съединител, всеки с различни технически характеристики (ауспуси, въздушни филтри, карбуратор, максимални обороти и т.н.).

Категории със скорости, обявени за най-атрактивни и най-професионални - KZ1 и KZ2, и двата класа са със двигатели с обем 125сс, 6-степенна скоростна кутия и мощност, достигаща до 52 конски сили. 

 

Партньори

Нагоре